Monofaze (Tek faz) ve Trifaze (Üç faz) Sistemler ve Aralarındaki Farklar

Monofaze sistemler devreyi tamamlamak için iki kablo gerektirir, yani faz ve nötr. Faz akımı taşır ve nötr akımın dönüş yoludur. Monofaze, 230 volta kadar gerilim sağlar. Çoğunlukla fan, soğutucu, öğütücü, ısıtıcı vb. küçük aletleri çalıştırmak için kullanılır. 3 Üç fazlı sistem dört iletkenden üç faz ve bir nötrden oluşur. İletkenler birbirinden 120º faz farkı ile sıralanmıştır. Trifaze, 400 volta kadar gerilim sağlar. Üç fazlı sistem aynı zamanda tek fazlı bir sistem olarak da kullanılabilir. Düşük bir gerilim çıkışı için, üç faz beslemesinden bir faz ve nötr alınabilir. Yani monofaze yük bir fazdan bağlantı alınarak beslenebilir.




 Monofaze ve trifaze sistemler arasındaki farklar şunlardır: 

*Monofaze beslemede, güç bir iletkenden akarken, trifaze beslemede güç beslemesi için üç iletken bulunur. 
* Monofaze beslemesinde devrenin tamamlanması için iki kablo (faz-nötr) gerektirir. Üç faz beslemede devrenin tamamlanması için üç faz kablo ve bir nötr kablo gereklidir. 
* Monofaze 230V'a kadar gerilim sağlar, trifaze kaynağı ise 400V'a kadar gerilim taşır. 
* Monofaze, iki kabloya sahipken, trifaze dört kablodan oluştuğu için karmaşıktır. 
* Tek fazlı sistemin sadece bir fazlı iletkeni vardır ve eğer ağda hata oluşursa, güç kaynağı tamamen başarısız olur. Fakat üç fazlı sistemde ağın üç fazı vardır ve eğer hata fazlardan herhangi birinde meydana gelirse, diğer ikisi sürekli olarak güç sağlayacaktır. Ancak bu her zaman iyi bir şey değildir. 
* Monofaze sistemin verimliliği, trifazeye göre daha düşüktür. Çünkü üç faz kaynağı, eşdeğer devre için tek faz kaynağı ile karşılaştırıldığında daha az iletken gerektirir. 
* Monofaze besleme, çoğunlukla evde ve küçük yükleri çalıştırmak için kullanılır. Trifaze besleme, büyük endüstrilerde ve ağır yükleri çalıştırmak için kullanılır