Bulut Bilişim Terimleri
Bulut
"Bulut", bulut bilişimde "İnternet" için kullanılan bir benzetmedir ve bu bağlamda bulut bilişim ifadesi, bir tür İnternet tabanlı bilişim anlamına gelir.
Bulut hizmetleri
Bulut tabanlı hizmetler, kullanıcılara İnternet üzerinden isteğe bağlı olarak sunulan uygulamaları, hizmetleri veya kaynakları ifade eden bir terimdir. Buna IaaS, PaaS, SaaS, depolama vs. dahildir.
Kümeler
Bir bilgisayar kümesi, birlikte ve işbirliği içinde tek, entegre bilişim kaynağı olarak çalışabilen, birbiriyle bağlantılı bağımsız bilgisayarlardan veya sunuculardan oluşan bir topluluktur.
Konteynerler
En basit şekilde açıklamak gerekirse, konteyner, yazılımın işletim ortamları arasında taşınmasına olanak sağlayan bir "ambalajdır". Konteynerler, bir işletim sisteminin özgün bir sanal eşgörünümünü yaratır ve bir uygulamayı aynı ortamdaki diğerlerinden ayırır. Konteynerler, paylaşılan tek bir işletim sistemi içinde bir uygulamanın ayrı eşgörünümlerini çalıştırabilir.
Hibrit bulut
Hibrit bulut, birbirinden ayrı olan, ancak verilerin veya uygulamaların taşınmasına olanak sağlayan teknoloji aracılığıyla birbirine bağlı olan geleneksel BT ile genel veya özel (veya her ikisi) bulutlardır.
Hizmet Olarak Sunulan Altyapı (IaaS)
IaaS, kurumsal operasyonları desteklemek amacıyla dış kaynak olarak bilgisayar altyapısı sunar. Sunucuları, ağı, işletim sistemlerini ve depolamayı sanallaştırma teknolojisi aracılığıyla içerir ve bu da tüm bunların bakımını fiziksel olarak yapma veya bunları yönetme gereksinimini ortadan kaldırır. Bu bulut sunucuları, tipik olarak kuruluşa bir gösterge panosu veya API aracılığıyla sağlanır ve IaaS müşterilerine tüm altyapı üzerinde tam kontrol sağlar.
Startup şirketler ile küçük şirketler, sunucular, depolama ve ağ kaynakları gibi donanımı ve yazılımları satın almak ve oluşturmak için zaman ve para harcamaktan kaçınmak amacıyla IaaS'ı tercih edebilirler.
Kubernetes
Kubernetes, konteynerli iş yüklerinin ve hizmetlerin yönetilmesi için açık kaynaklı bir platformdur.
Çoklu bulut
Çoklu bulut, birden fazla genel bulutun kullanılmasını ifade eder. Kuruluşların çeşitli genel bulutlardan belirli hizmetleri seçmelerine olanak sağlayan bir stratejidir. Bir başka deyişle çoklu bulut, IBM Cloud, Amazon Web Services ve Microsoft Azure gibi genel IaaS ortamlarının bir bileşimini ifade eder ve şirketlerin herhangi bir bulut sağlayıcısına bağlı kalmaktan kaçınmasına imkan tanır. anahtara sahip olan kullanıcılar mesajı düz metin olarak deşifre edebilir (veya şifresini çözebilir).
Şirket içine karşı şirket dışı
Şirket içi, şirket içinde kurulan ve barındırılan bir çözümü ifade eder. Özel bulut, bir şirketin kendi veri merkezinde barındırılır. Farklı bir fiziksel lokasyonda bulunan özel olarak ayrılmış donanım üzerinde barındırılan bir çözüm, şirket dışı olarak anılır.
Hizmet Olarak Sunulan Platform (PaaS)
Hizmet Olarak Sunulan Platform (PaaS), ağırlıklı olarak uygulamalar için kullanılırken, aynı zamanda belirli yazılımlar için bulut bileşenleri sağlar. PaaS, geliştiriciler için temel olarak alabilecekleri ve özelleştirilmiş uygulamalar yaratmak amacıyla kullanabilecekleri bir çerçeve sunar. Platform, tipik olarak işletim sistemi, programlama dili yürütme ortamı, veritabanı ve web sunucusu içerir. PaaS'yi duyduğunuzda, geliştirme araçlarını, veritabanı yönetimini ve iş analitiğini düşünün. Popüler PaaS örnekleri arasında şunlar yer alır: AWS Elastic Beanstalk, Windows Azure, Heroku, Force.com, Google App Engine ve OpenShift.
Özel bulut
Özel bulut, yalnızca tek kuruluş için işletilen ve kuruluş ya da bir üçüncü kişi tarafından yönetilen şirket içindeki veya dışındaki bir bulut altyapısıdır.
Genel bulut
Genel bulut, genel halka ya da büyük bir endüstri grubuna açıktır ve bulut hizmetleri satan bir kuruluşa aittir.
Hizmet Olarak Sunulan Yazılım (SaaS)
SaaS, yazılımların müşterilere hizmet olarak sunulduğu bir yazılım devreye alma modelini ifade eder. SaaS'yi duyduğunuzda,barındırılan abonelik uygulamalarını veya web e-postayı düşünün. Google apps, Dropbox, Salesforce, Cisco WebEx, SAP Concur, GoToMeeting buna örnektir.
Sanallaştırma
Sanallaştırma, bir sunucu, masaüstü, depolama aygıtı, işletim sistemi veya ağ kaynakları gibi bir şeyin sanal (gerçek yerine) sürümünün oluşturulmasını ifade eder.
Sanal makine
Sanal makine (VM), yalnızca ayrı bir bilgisayar gibi davranmakla kalmayan, aynı zamanda uygulamaları ve programları ayrı bir bilgisayar gibi çalıştırma gibi görevleri de yerine getirebilen bir yazılım programı veya işletim sistemidir. Sanal makineler, genellikle bir anasistem ortamında gerçekleştirilen görevlerden farklı olan belirli görevleri yerine getirmesi amacıyla yaratılır.
İş yükü
İş yükü, bir Bulut eşgörünümü üzerinde çalıştırmak isteyeceğiniz ayrı bir yetenek veya bir miktar iştir. Örneğin, bir Web sitesinin sunulması veya bir Hadoop düğümünün çalıştırılması, iş yüklerine örnek gösterilebilir.
Görüşmeye katılın