VDSL 2



VDSL 2 :

VDSL2 (Very High Bit Rate Digital Subscriber Line 2), yüksek hızlı dijital abone hattı (DSL) teknolojisinin bir türüdür ve genellikle evler ve işyerlerine yüksek hızlı geniş bant internet erişimi sağlamak için kullanılır. VDSL2, DSL ailesinin bir üyesi olup, özellikle daha yüksek hızlar gerektiren uygulamalar için tasarlanmıştır.

VDSL2, fiber internet sağlayan, DSLAM çatısına kadar ulaşıyor. VDSL2 DSL standardını kişilere ulaştırmak için, bakır kablo altyapısından yararlanılıyor. VDSL2 teknolojisinden verimli şekilde yararlanabilme konusunda, internet sağlayıcının sahip olduğu altyapı büyük rol oynuyor.

 

VDSL ve VDSL2 ARASINDAKİ FARKLAR:

VDSL ve VDSL2 incelendiğinde, bu iki DSL standardının birbirinin uzantısı olduğu görülüyor. Yüksek hızda internet sağlayan bu iki teknoloji arasında ince farklılıklar olduğunu söylemek mümkün. VDSL VDSL2 farklı, VDSL2 teknolojisinin daha yüksek bir bant sunmasından kaynaklanıyor. VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor. İnternet kullanımı sırasında hız testi yaparak, VDSL veya VDSL2 standardı ile maksimum hangi hız seviyesine çıktığınızı ölçebilirsiniz.

1.     Modülasyon: VDSL2, daha gelişmiş ve etkili modülasyon tekniklerini kullanır. Bu, daha fazla veriyi aynı hat üzerinden iletebilme yeteneğine sahiptir. Orijinal VDSL, daha basit modülasyon teknikleri kullanır.

2.     Uzun Mesafe Performansı: VDSL2, VDSL'ye göre daha iyi uzun mesafe performansı sunar. Bu, kullanıcılar ile DSLAM (DSL erişim multipliksiyon) cihazı arasındaki mesafenin daha uzun olabileceği anlamına gelir.

3.     Geriye Dönük Uyum: VDSL2, genellikle orijinal VDSL'ye geriye dönük uyumludur. Bu, var olan VDSL altyapısını yükseltme sürecini kolaylaştırır.

4.     Fiber Optik Entegrasyonu: Hem VDSL hem de VDSL2, fiber optik ağlarıyla entegre edilebilir. Bu, yüksek hızlı veri iletiminin fiber optik altyapıdan bakır kablolarla evlere veya işyerlerine taşınmasını sağlar.

Dünya Çapında Yaygınlık: VDSL2, orijinal VDSL'ye göre daha yaygın bir kullanıma sahiptir, özellikle çeşitli ülkelerin genişbant erişim gereksinimlerini karşılamak için kullanılır.