Hacker Sözlüğü
A
Admin / Yönetici: Bilgisayar sistemlerini, internet sitelerini kuran, yöneten kişilere verilen ad. Administrator kelimesinin kısatılmasıyla meydana çıkmıştır.
ARPAnet: Amerika Savunma Bakanlığı için yapılan ilk çalışmalar sırasında bugün internet olarak bildiğimiz ağa o zaman için verilen isim.
B
BBS: İnterner öncesi zamanada insanların her türlü bilgiyi, dosyayı paylaşıp birbirleriyle modemleri aracılığı ile iletişim kurdukları bir nevi dijital mesaj panosu.
Black Hat Hacker / Siyah Şapkalı Hacker: Bilgisayar sistemlerine giriş yaparak bilgileri elde eden, bunları kar amacıyla başkalarına satan, sistemlere zarar veren kişi.
Büyük Birader / Big Brother: George Orwell'ın 1984 isimli romanında geçen herşeyi gören, izleyen totaliter rejimin başındaki kişi.
C
Coder / Kodlayıcı: bilgisayar ortamında çalışan programları yazan kişiler. Programlama mantığını, algoritmaları bilmeleri gerekir.
Cracker / Kırıcı: Çokça karıştırılan bu kavram aslında kötü niyetli hacker'lara değil, programların kopya korumalarını kıran veya tam versiyon olarak kullanılmasını sağlayabilen kişilere verilen isimdir.
Cyber Terrorism / Siber Terörizm: Belirli bazı politik, sosyal amaçlara ulaşabilmek için bilgisayar sistemlerinin kişilere, devletleri karşı baskı tutmak, zarar vermek amacıyla kullanılmasına denilir.
E
Eric S. Raymond: Hacker kökenli olan, bunun yanı sıra birçok yan kültürde kullanılan terimlerin derlemesi olan hacker sözlüğünün ve pek çok tanınmış açık kaynak kodlu programın yazarı.
G
GNU: Kar amacı gütmeyen organizasyon olan GNU yazılımların açık kaynak koduyla birlikte özgürce dağıtılarak kullanılmasını sağlayan bir lisanslama türüdür.
Gray Hat Hacker / Gri Şapkalı Hacker: Bilgisayar sistemlerine giriş yapan, çeşitli güvenlik açıkları keşfeden bu kişiler genellikle sistemlere zarar veremezler. Bir beyaz şapkalı mantığıda çalışabilecekleri gibi, diğer yandan yarı illegal işlerde gerçekleştirebilirler.
H
Hacktivism / Hacktivizm: Dijital aktivizm olarak da tercüme edilebilecek bu kavram bilgi özgürlüğü temelli, politik amaçlar için hack faaliyetleri yapılmasına denir. Vatandaşların, özel sektörün, devletlerin ve diğer iktidar ortaklarının şeffaf olması gerektiğini savunur. Gizli kalmış belge ve bilgileri elde edip yayınlar.
L
Legion of Doom / LOD: 1984 yılında Lex Luthor adında hacker'ın kurduğu ünlü hacker grubu.
Linux: Linus Torvalds isminde Finlandiyalı bir üniversite öğrencisinin hobi projesi olarak başlayıp, bugün milyar dolarlık firmalardan, ev kullanıcılarına kadar pek çok kişinin tercih ettiği, çok kullanıcılı, açık kaynak kodlu işletim sistemi.
M
Masters of Deception / MOD: Legion of Doom hacker grubundan ayrılan Phiber Optik'in kurduğu hacker grubu.
P
Phrack Magazine: Geçmişi 1985 yılına dayanan, yetenekli hacker'ların makaleler yazdıkları ve sadece internet üzerinden dağıtılan yayın.
Phreaker: Telefon, kablolu televizyon, otamatik para çekmek makinası, akıllı kartlar gibi sistemleri kıran kimseler.
S
Scene / Topluluk: Kopyalanarak, kırılarak, şifre üretilerek herkes tarafından kullanılabilir hale getirilen yasadışı yazılım ürünlerini internet üzerinden kendi kapalı ortamları içersinde paylaşan, dağıtan, içersinde tüm dünya ülkelerinden insanların bulunduğu topluluk.
Script Kiddie: Hazır program teknik ve bilgileri kullanan, bunların nasıl çalıştığıyla ilgilenmeyen, yalnızca sonuç isteyen kişi.
Sıfırıncı Gün Açığı / 0day: Henüz üretici firma tarafından bilinmeyen, yaması yayınlanmamış güvenlik açıklarına verilen isim.
T
The Mentor: Geniş kitleler tarafından kabul edilmiş hacker manifestosunun yazarı. 1984 yılında kurulan Legion of Doom hacker grubu üyesi.
TSS: 1972 yılında kurulan TSS, Pentagon'a bağlı DARPA departmanı için ilk interneti geliştiren firmalardan biri.
U
Unix: Çok kullanıcılı işletim sistemi modeline verilen isim. Linux, FreeBSD, Solaris gibi pek çok Unix türevi işletim sistemi vardır.
Usenet: Eskiden Bilgisayarlar arasında elektronik tartışma listesi hizmeti için kullanılan, günümüzde sadece dosya paylaşmak için tercih edilen ağ.
W
White Hack Hacker / Beyaz Şapkalı Hacker: Bilgi güvenliği alanında hizmet veren, etik bazı değerleri savunarak bilgisayar sistemlerinin güvenliğini sağlayan kişi.
Warez / Scene Üyesi: Yazılımların kopya korumalarını kırarak internette yayan kişiler.
Wannabee / Özenti: Gerçek bir hacker olmayan, bu yolda çabalayan, henüz öğrenme aşamasındaki kişi.
Görüşmeye katılın