Akışkan robotlar çağı başlıyor! Video
Çinli bilim insanları, yanlışlıkla yutulan cisimleri çıkarabilecek ve bu türden diğer görevleri yerine getirebilecek balçık görünümlü bir mini-robot geliştirdi. Manyetik bir mekanizmaya sahip olan bu ‘şey’ mıknatıslar tarafından kontrol ediliyor.
Bu durum da aygıtın aynı zamanda iletken olmasını sağlıyor. Böylelikle bu buluş vücuttaki elektrotları bileştirmekte de kullanılabilecek. Manyetik parçacıklar içeren buluş vücut içinde istenen yere gidebilmesi için tetiklenebiliyor, dönme manevrası yapabiliyor ve dışarıdan mıknatıslarla müdahale edildiğinde O ya da C harfine benzer şekiller alabiliyor.
Li Zhang, buluşlarının nihai hedefinin bir robot gibi kullanılması olduğunu söylüyor. Herhangi bir omurgası olmadığı için otonom (bağımsız) hareket edemeyen robota ileride katı kısımlar eklenerek bu özelliğin de geliştirilebileceği ifade ediliyor.
Visco adı verilen bir elastikiyete sahip olan robot bu özelliğinden dolayı farklı komutlarla sıvı ya da katı gibi davranış sergileyebiliyor. Polyviny adı verilen bir polimerden, boraks ve neodymium mıknatısının bir araya getirilmesiyle üretilen robot Zhang’a göre evde su ve mısır nişastasını karıştırarak elde edilmiş bir bulamaç gibi. Üzerine basınç uygulanınca şekli değişen bu robot sıvı gibi akışkan hale geliyor ve o şekilde hareket ediyor. Robotu yapan ekip şu an için buluşlarını tıbbi alanda kullanmayı düşünmüyor. Ancak bilim insanlarına göre bu buluş özellikle sindirim sisteminde faydalı olacak bir yapıya sahip. Özellikle yanlışlıkla yutulan küçük cisimleri hassas bir şekilde vücuttan çıkarmanın gerekli olduğu durumlarda işe yaraması beklenen robot bu cisimlerden sızacak zararlı maddeleri de hapsedip zararsız hale getirebilir.
Bilim insanları bu ihtimal üzerinde durarak robotu ileride kapsülleme görevi için kullanabilecek. Yani bu küçük robotlar vücutlarımızın içinde yabancı maddeler, zehirli atıklar gibi zararlı maddelere kalkan görevi görebilecek.
Robotun içindeki manyetik partiküllerin kendisi de vücudumuz için zararlı zehirli maddeler içeriyor. Bu yüzden bilim insanları kumdan üretilen bir kaplama malzemesi olan silikayı kullanarak robotu zararsız hale getirmiş.
Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda belirtebilirsiniz.
Görüşmeye katılın